onsdag 17. september 2014

Trondheim SU setter fokus på ruspolitikk i Trondheim kommune

Representanter fra Trondheim Sosialistisk Ungdom har vært på besøk hos Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs. Der hadde vi et dialogmøte med avdelingslederen for ungdomsklinikken og en representant for Kompetansesenter rus - Midt-Norge. 
 Temaet var hva vi som politisk organisasjon og ungdomspolitikere kan gjøre for å bedre situasjonen for de unge som rammes av rusavhengighet, og rusforebygging rettet mot ungdom i Trondheim. Vi lærte mye om rusbehandlingen og hvordan man arbeider med pasientene. Rusbehandling er et innfløkt problem, fordi det ofte er snakk om både fysiske, psykiske og sosiale problemer. Vi fikk allikevel et inntrykk av at behandlingstilbudene og de som arbeider ved rusenheten virkelig gjør en god jobb og ivaretar pasientene så godt som overhodet mulig. 
 Det som fort ble hovedtema under møtet var forebyggingen rettet mot barn og ungdom. Dette fordi det er i ung alder man er mest utsatt for å komme ut på skråplanet og å utvikle rusproblemer. Her kan problemer oppstå igjennom hjemmet, familien, skolen og vennene. Derfor er forebyggende tiltak rettet mot unge veldig viktig, og her spiller skolen og til og med barnehagen en stor rolle. 
 Dessverre er det slik at selv om kompetansen på rusbehandling er til stede i Trondheim, har man ikke økonomi til å sette i verk alle de tiltak man ønsker. Det synkende antallet helsesøstre ved skolene i Trondheim er et godt bilde på dette. Flere helsesøstre, med god kompetanse, utgjør noen ganger alt for eleven som trenger det mest. Samtidig med flere helsesøstre bør lærere kurses i å se tidlige tegn på rusmisbruk og å vite hvilke tiltak som bør iverksettes. De må også i større grad handle når de ser elever som har problemer, både på skolen og i hjemmet. Opplysning og forebygging når det gjelder rusproblematikk burde være en større del av pensum på skolene. Behandlerne på rusklinikken ser videre at det er problemer knyttet til at mange av pasientene mangler bolig, og blir stående i kø for å bli tildelt kommunal bolig, Og at disse boligene ofte er i et allerede belastet miljø, hvor flere tidligere brukere bor tett.
 Vi har lært at dette er viktige saker å jobbe med, og derfor vil Trondheim SU arbeide for en bedre forebyggende ruspolitikk i Trondheim med fokus på barn og unge i skolen og å sørge for et godt miljø for pasienter under og etter behandlingen er ferdig, i form av boliger og fritidstilbud.


-
Tord Håkon Sundet
Leder, Trondheim SU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar