torsdag 8. mai 2014

Vi må handle for regnskogen vår nå!

Vi må handle for regnskogen vår nå!

Regnskogen er verdens eldste og mest frodige økosystem. Det anslås at mellom 50 og 80 prosent av jordas arter finnes der. Regnskogen er også hjemmet til omtrent 1000 ulike urfolk. Regnskogen gir oss verdifulle medisinplanter, og den er viktig for det globale klimaet med tanke på at alle trærne i regnskogen gjør om karbondioksid, til oksygen – den livsviktige gassen vi trenger for å kunne puste. Og nå lar vi den bli ødelagt foran øynene på oss. Det er på tide at vi setter en stopper for dette, før våre neste generasjoner må lide på grunn av tidligere generasjoners feil.

Regnskogen er et av de vakreste områdene som finnes på jorda og inneholder mer enn halvparten av alle arter planter og dyr i hele verden.  Før vi begynte å ødelegge regnskogen vår, utgjorde den 13 % av jordoverflaten. I dag er denne summen halvert. Hvert år forsvinner det omtrent 130 000 kvadratkilometer med regnskog, i følge FNs jordbruksorganisasjon. Dette er halvparten av Norges totale landareal! FN-tall fra 2005 viser at 30 % av jordas overflate er skog. Noe som tilsvarer 4 milliarder kvadratkilometer. Uheldigvis skjuler tallet en del råtne hemmeligheter. Under denne tellingen kan skog være hva som helst fra hogstfelt til regnskoger, så lenge de holder seg til et par betingelser. Området må være minst 0,5 hektar, med en tre-høyde på minst 5 meter og et krondekke på 10 %. Det er enda mer forferdelige tall. Naturlig skog lagrer store mengder CO2. Omtrent 1/5 av verdens klimautslipp består av avskoging. Det er mer enn verdens totale utslipp i transportsektoren!

Annet hvert sekund forsvinner det en fotballbane med regnskog. De omgjøres til plantasjer for oljepalmer, og områder for kvegdrift. Skal grønn og frodig skog bli forvandlet til tørre sletter eller grønne ørkener? Det hogges tropisk tømmer, det bygges veier, kraftledninger og vannkraftverk. Noen av verden største forekomster av gass og olje kommer fra regnskogen. Derfor er det veldig mye industriell utvinning av gass og olje i regnskoger. Dette har fatale konsekvenser for de forskjellige urfolkene som bor i regnskogene. Oljeutvinningen i Amazonas har ført til ekstreme miljøskader. Avfallet fra produksjonen tømmes ofte rett ut i elvene. Grunnvann og elver blir udrikkelig.

I Peru og Ecuador, har urfolkene fått livsgrunnlagene sine ødelagt. Drikkevann og matjorden er forurenset, fisker dør og viltet blir borte. Sykdomsfaren for urfolkene øker betraktelig og barn blir født med misdannelser. Er det rett at urfolkene skal stå og tigge etter mat av oljeselskapene? Er det rett at de skal få sykdommer som vi ikke skal få? Nå må vi skjerpe oss, og begynne å bruke det som kalles for hjernen.

Alt for mye regnskog har forsvunnet allerede, og mer kommer til å forsvinne hvis vi fortsetter å oppføre oss som idioter. De ulike urfolkene har like mye rett til frihet som oss, og nå tar vi den fra dem. Ikke nok med det, vi ødelegger for

oss selv også. Å ødelegge regnskogen kommer til å få konsekvenser for miljøet og. Nei, nå er det nok! STOPP!

Heldigvis er ingenting umulig. Sammen kan vi stoppe disse forferdelige handlingene og beholde den fantastiske regnskogen vår. Styr unna tropisk tømmer. Spør gjerne i butikken du skal kjøpe møbler, eller andre trevarer i. Spis matvarer uten palmeolje. Nordmenn er en av de største forbrukerne i verden av palmeolje. Vi må minske vårt forbruk betraktelig. Unngå Kvikk Lunsj, Smørbukk, Japp, Smil, Twist, Troika, Pringles, Cheeze Doodles og potetchips fra IKEA. Du kan derimot med god samvittighet spise Freia- melkesjokolade, Firkløver, Fruktnøtt, Walters Mandler, Bergene Melk, Seigmenn, Gullbrød og potetgull fra Kims og Maarud –. Hvis du skal spise kjøtt fra ku eller kalv, kjøp alltid lokalt kjøtt. Det vet vi ikke er fra regnskogen. Det koster kanskje en 50- lapp ekstra, men regnskogen fortjener det. Hvis du fortsatt har en hundrelapp eller to ekstra, kan du bli regnskogvokter. Hver krone du gir redder 200m2 regnskog i et år.

Det er vanskelig å forstå hvor langt vi er gått allerede. Situasjonen er alvorlig. Det er på tide å sette ned foten. Det er på tide å la folk forstå hvor alvorlig dette faktisk er.

Bli med i kampen om regnskogen nå!

Markus Valås Hagen 


Bli regnskogvokter: https://regnskog.profundo.no/vokter/
Palmeoljeguide: http://www.regnskog.no/no/bevisst-forbruker/palmeoljeguide Behold Norges eneste regnskog: http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=3012
page2image13000 page2image13160
page2image13768

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar