torsdag 26. desember 2013

SU markerer krystallnatta 9. november.


En kald novemberkveld samles en folkemengde seg ved Trondheim torg. Med tente fakler står de der i mørket. De står der for å føle fellesskapet og for å minnes. Minnes de som ble berørt under krystallnatten, og for å ta et standpunkt. Et standpunkt for kjempe fram likeverd og stå opp mot fremmedfrykt og rasisme.
Trondheim mot Rasisme hadde hovedansvaret for markeringa.
Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Nazi-Tyskland. Det er antatt at rundt 200 jøder ble slått i hjel denne natten, 267 synagoger ble brent ned og over 7 500 butikker ble vandalisert. I tillegg ble mer enn 26 000 jøder ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen. 10. november var fortauene fulle av knust glass fra de jødiske forretningene, og dette var grunnen til at denne forfølgelsen fikk dette navnet.

Trondheim SU stilte med appellant Ingeborg Fegth.
Hele den politiske delen av Norge, fra Rødt til Fremskrittspartiet, var samlet. Alle holdt appell. Hovedbudskapet til appellantene kan oppsummeres med Arnulf Øverlands ord; «Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».

- Jan Arne Bosnes, Trondheim SU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar