søndag 3. mars 2013

Feminisme


Mellom 8000 og 16000 kvinner utsettes for voldtekt eller voldtektsforsøk hvert år. 1 av 4 kvinner utsettes for vold i løpet av livet. 50% av norske menn mener at offeret har deler av skylda dersom hun blir voldtatt når hun er beruset eller har på seg ''for lite klær''. Kvinnedominerte yrker er lavere lønnet enn mannsdominerte yrker, selv om det ofte er kvinner som tar de tyngste løftene. I kvinnedominerte yrker er det også vanskelig å få heltidsstillinger, selv om det er underbemannede yrker. Dette er kvinners situasjon i Norge, verdens mest likestilte land, i 2013. (Amnesty International)

Vi ser at kjønnsrollemønsteret står sterkt i dagens samfunn. Gutter skal leke med biler og lekevåpen, jenter skal leke med dukker, være lydige og se bra ut. Menn skal jobbe og forsørge familien, være opptatt av biler og damer. Kvinner plasseres som regel i omsorgsrollen. Selv om de fleste kvinner i Norge er i jobb ser vi at det er omsorgsyrkene som er kvinnedominerte. Det er ikke noe galt i at kvinner velger å jobbe i omsorgsyrker, men dette er også de minst respekterte yrkene. Kvinner tjener i gjennomsnitt 85% av det menn gjør. Dette er fordi omsorgsyrker er lavt lønnet, og fordi kvinner ofte jobber ufrivillig deltid. Sosialistisk Ungdom er aktive i kampen mot kjønnsrollemønsteret. Vi vil gjøre omsorgsyrker mer attraktive for menn, heltid skal være en rettighet og alle skal få den lønnen de fortjener.

Man skulle jo trodd at vi er kommet så langt at homofili ikke lenger blir sett på som en synd. Men dessverre er det sånn at ikke alle greier å godta folk slik de er. Alt for ofte kan man se oppslag i aviser og andre medier om homofile som blir banket opp på vei hjem fra byen fordi de går hånd i hånd med noen av samme kjønn og skeive som ikke tør å fortelle familien om sin legning i frykt for å bli sett på som familiens sorte får. Sosialistisk Ungdom kjemper mot slike holdninger, og var aktiv i kampen for en kjønnsnøytral ekteskapslov.

Skjønnhetsindustrien har fått stor innvirkning i ungdommers liv. Unge jenter og gutter ser reklame over alt hvor de er, på internett, i aviser og ukeblader og i butikkvinduer, med syltynne eller muskuløse modeller og ønsker å se ut som dem. Produktene skal assosieres med det å være perfekt, og budskapet i reklamen kan ofte oppfattes som at genseren skal gi deg renere hud eller at mascaraen gir deg smalere midje. Vi lever i en idealverden der utseende har blitt viktigere enn det å være frisk, og i følge helsebiblioteket.no er anoreksi blitt den tredje største dødsårsaken blant unge kvinner i Europa. Dette er en industri som tjener penger på å gi ungdommer dårlig selvtillit, og Sosialistisk Ungdom kjemper for at den ikke skal påvirke ungdom slik den gjør i dag. Sosialistisk Ungdom vil merke retusjert reklame slik at folk ser at dette er urealistiske kroppsidealer.

Sosialistisk Ungdom er en feministisk organisasjon. Vi mener at ingen skal diskrimineres på grunnlag av kjønn, seksualitet, legning eller noe annet. Vi krever at de som jobber i omsorgssektoren får den lønnen de fortjener og at alle skal ha rett til heltid. Vi vil styrke seksualundervisningen i skolen for å skape gode holdninger til kjønn, seksualitet og legning i tidlig alder. Vi vil merke retusjert reklame for å gjøre folk oppmerksomme på at dette er en industri som tjener penger på å gi unge dårlig selvtillit.























Kjerstin, feministisk leder i Trondheim SU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar