fredag 19. april 2013

God arbeidspolitikk er god likestillingspolitikk!


 I Norge tjener kvinner i gjennomsnitt 85% av menn. En av årsakene til dette er det svært kjønnsdelte arbeidslivet vi har her i landet. Forskjellene er størst i privat sektor der kvinner tjener 83%  av menns gjennomsnittlønn, mot i det offentlige der tallet er 87.5%. Forskjellene mellom menn og kvinner øker i takt med alder. Jo yngre man er, desto mindre er forskjellene. Det er to teorier på hvorfor det er sånn. Den ene er at generasjonsskiftet har ført til økt likestilling, det andre er at kjønnsrollemønsteret gjør at menn får mer lønnspålegg enn kvinner.


Som sosialist og feminist synes jeg det er bekymringsverdig at alder er avgjørende for forskjellene. Spesielt når de øker etterhvert som man blir eldre. Likestilling kommer ikke av seg selv, det må jobbes for, det gjør vi i sosialistisk ungdom ved å kjempe for retten til heltid. I dag jobber flere kvinner enn menn deltid, 41% av yrkesaktive kvinner mot 13% av yrkesaktive menn.

Å kun snakke om likestilling uten å se sammenhengen mellom det og andre politiske områder mener jeg blir helt feil. Derfor er det utrolig viktig at feminisme går som en rød tråd gjennom alle politiske vedtak på lik linje med sosialisme. SU står på to politiske bein og de veier like tungt.




Vi i Sosialistisk Ungdom vil:

                     Si opp EØS-avtalen, som har ført til innføring av bla. Vikarbyrådirektivet som i større grad vil ramme kvinner enn menn.

                     Tredele foreldrepermisjonen slik at også far har rett til å være hjemme med barnet.

                     Jobbe for en bedre rådgivningstjeneste slik at ungdommer velger yrkesretning uavhengig av kjønn og heller baserer valget sitt på kunnskap og egne ønsker.

                     Og viktigst av alt, lovfeste retten til heltid.


- Ingrid Marie Sylte Isachsen, Leder TSU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar