mandag 24. juni 2013

Boligboblen vil sprekke - og hva vil skje da?

  Bilde: Aftenposten.no

Norge er det landet i Europa der boligprisene øker desidert mest, mens renta forholder seg fortsatt lav - men hvor lenge kan dette vare? Svaret er at boligboblen vil sprekke, man vet bare ikke når dette vil skje. Avisene skriver stadig om at nå har vi nådd toppen, men så når vi når toppen? Vi venter fortsatt på at toppen skal være nådd, og i mellomtiden tjener boligspekulanter seg rike, mens studenter må bruke store deler av studiestøtten sin på husleie.

Vi i SU jobber for å gjenreiser den sosiale boligpolitikken. Dette gjør vi for å minske omfanget når boblen sprekker. En sosial boligpolitikk innebærer å sette i gang en omfattende utbygging av boliger som skal selges uten profitt. Vi ønsker også å starte en omfattende utbygging av utleieboliger som skal leies ut uten profitt. Vi ønsker en boligpolitikk hvor skattesystemet slutter å subsidiere boligspekulanter. Dette fordi bolig er et grunnleggende behov som ikke skal være et gode som kun er tilgjengelig for de med mange penger.

Vi mener at markedet ikke er egnet til å løse boligproblemene alene, derfor vil vi etablere et kommunalt utbyggingsselskap som kan gjennomføre prosjekter uten krav til profitt. Vi jobber for at det skal bygges 2000 nye studentboliger hver år, slik at det skal bli mulig for studenter å studere fremfor å skaffe seg ekstrajobber for å betale husleia.

Vi jobber også for at saksbehandlingen ved nybygg og ombygging av bolig skal gå raskere. Et annet viktig poeng vi ønsker å understreke er målet om å føre en politikk som gjør at bolig nr. 2 ikke er lønnsomt å spekulere i. Dette fordi vi mener at sosial boligpolitikk ikke skal underbygge å forsterke mulighetene for spekulantene i markedet. Det er ingen rettighet å eie mange boliger å tjene seg rik på andres vanskeligheter med å komme seg inn på et sprengt boligmarked.

Vi mener det er viktig at det bygges varierte boligtyper i de lokalmiljøene i Trondheim som er regulert til boligbygging. Dette fordi det da vil være større sannsynlighet for at alle finner en bolig i sin prisklasse. Samtidig som vi mener det er viktig å skape bydeler hvor alle fra alle samfunnslag kan bo sammen, og få like muligheter til et trygt og godt bomiljø. Vi jobber også for at en større del av fortettingen skal skje i ytre by, og ikke i allerede tettbygde strøk. Parker og grønne lunger en en vesentlig del som er med å skape det gode bomiljøet vi ønsker for byen vår. 
 
Boligboblen slik den utspiller seg i dag vil sprekke, men med disse tiltakene vil ikke samfunnet vårt bli rammet like hard som om boblen sprekker i morgen. 

- Ida Brattbakk -  Økonomi ansvarlig TSU

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar