tirsdag 25. juni 2013

Gjesteinnlegg: Russlands farlige antihomolov

Russland setter både ytringsfriheten og homofiles sikkerhet i fare
Fredag gikk Skeive Dager av stabelen i Oslo, med slagord «Det handler om retten til å være DEG». I Norge kan vi feire 5 år med kjønnsnøytral ekteskapslov og at diskriminering på grunnlag av legning og kjønnsuttrykk strider med loven. De siste 30-40 årene har Norge med SV i spissen beveget seg mot et mer og mer likestilt samfunn, med retten til å være deg – noe vi kan være stolte av. Denne retningen er det ikke alle land som deler.

Russlands grunnlov inkluderer borgerfrihetene ytringsfrihet og rettssikkerhet. Ifølge  president Putin kan LHTB-personer  «nyte de samme rettighetene og frihet som alle andre». I teorien skal altså russere, uansett legning, kunne ytre seg fritt og være sikret full beskyttelse av staten.  I teorien...

Russisk politi anholder demonstranter for homofiles rettigheter


Russiske myndigheter har ved en rekke anledninger vist at ytringsfrihet er et pent ord på papiret – som ikke er reelt for russerne. Senest i ferbruar ble medlemmer av det russiske punkbandet Pussy Riot fengslet for å ha fremført protestsanger, og «forstyrret offentlig ro og orden».

Med Putins støtte har en rekke russiske regioner vedtatt en lov som straffer og bøtelegger «propaganda for sodomi, lesbiskhet, biseksualitet, transkjønnethet og pedofili til mindreårige», med opp til nærmere 100.000 kroner. Loven er difus, men i praksis kan all positiv omtale av LGBT-personer eller –kultur til mindreårige straffes.


Mangel på informasjon er farligRussland mangler allerede seksualundervisning i skolen, og en lov som forbyr positiv omtale av seksuelle minoriteter, gir russiske unge et enormt informasjonsbrudd hva legning og seksualitet gjelder. Hvor vi i Norge, med relativt bred og tidlig startende seksualundervisning, åpen informasjon om seksualitet i skolen og homoplaner i flere kommuner for inkludering og tilrettelegging for homofile  – Likevel ser mange unge homofile slite med aksept ovenfor seg selv og fra andre. Vi kan bare tenke oss hvordan unge homofile møtes i Russland.
Are Russians intolerant of homosexuality?
Undersøkelse i Russland utført høsten 2012 viser at mindre enn 1% har respekt og positive holdninger mot homofile.

Hvis mindreåringe risikerer å aldri ha hørt positiv, om noen, omtale av homofili, hvordan kan de da møte homofile med respekt og aksept? For ikke å snakke om hvis en homofil ungdom aldri har hørt noe som tilsier at det er lov å føle som en gjør, hvilken selvfølelse avler det? Loven mot positiv omtale underbygger homofili som tabu og legger til rette for selvforakt, undertrykkelse og hat.

Gir skylapper for å holde kursRusslands antihomolov, som den omtales som i internasjonale medier, innføres i følge russiske politikere for at ungdom ikke skal oppfordres til disse «alternative retningene». Russiske myndigheter er altså så redd homofili at det må iverksettes et aktivt hinder mot at folkesykdommen sprer seg. Folkesykdommen som er så lukurativ for ungdom at bare de hører om den hopper på bølgen. For å kunne sette sitt preg også internasjonalt forbyr Russland adopsjon til homofile par både innenfor og utenfor landet. Felles ekteskapslov er et tema Putin finner kjedelig. Russland velger å bruke tilbakeholdelse av informasjon, mangel på rettigheter og straff for å holde folket på rett kurs.
Det skeive miljøet i Amsterdam demonstrerte da Putin hevdet at homofile ikke diskrimineres i Russland.

Her i Norge lar vi Skeive Dager være en fest og vi feirer alt vi har oppnådd. Samtidig kan vi se ut og bli påmint at likestilling og skeives rettigheter ikke kommer av seg selv, men er noe vi fortsatt må kjempe for – på alles vegne.

Madeleine Mittet
Feministisk leder, Sør-Trøndelag SU

Dette blogginnlegget er tatt fra Sør-Trøndelag SUs egen blogg; http://sortrondelagsu.wordpress.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar