mandag 4. november 2013

Sør-Afrika – Verdens Voldtektshovedstad

Vold mot kvinner er et fenomen som ikke kjenner noen grenser, verken i tid eller på tvers av landegrenser. I Mandelas rike blir det begått en voldtekt hver trettiende sekund.

For de fleste av oss er det Apartheid og landets ekstremt rasistiske historie vi tenker på når vi hører om Sør-Afrika. Avskaffelsen av Apartheid skulle markere en overgang mot en ny og bedre fremtid for alle Sørafrikanere, uansett hudfarge og kjønn.

Man kan si at Sør-Afrika er en slags oase på et ellers så ørkenaktig kontinent når det kommer til kvinners rettigheter. I hvertfall på papiret. Nelson Mandelas gamle parti, ANC, har lenge vært uttalte anti-sexister og motstandere av diskriminering på bakgrunn av hudfarge, legning og kjønn. Landet scorer blant annet bra når det kommer til prosentandel kvinner i høyere utdanning, parlament og i regjering (40 %, et tall som overgår de fleste land i verden).

Virkeligheten på bakken er noe helt annet. Sør-Afrika har fått tilnavnet verdens voldtektshovedstad, og tallene taler for seg selv. Omkring 60 000 voldtekter blitt rapportert årlig. Menneskerettighetsorganisasjoner hevder derimot at skyggetallene er enorme, og at kun en av ti voldtekter rapporteres. Med andre ord er det sannsynlig at det blir begått over en halv million voldtekter i året.

Noen av de mest perverse uttrykkene for den seksualiserte volden i Sør-Afrika er tett knyttet opp mot myten om at seksuell omgang med en jomfru kan kurere hiv og aids, og det som blir kalt ’corrective rape’. Corrective rape mot lesbiske kvinner er, dessverre, et vanlig fenomen i Sør-Afrika. Denne formen for voldtekt rettferdiggjøres med at den er ment å straffe lesbiske, eller på bakgrunn av en absurd logikk om at seksualisert vold fra en mann vil endre kvinnens seksuelle legning. De skal lære seg å like menn.

Hva er årsaken til Sør-Afrikas tragiske situasjon? I et komplekst land som Sør-Afrika, delt på tvers av klasse, hudfarge, kultur, legning og kjønn er det vanskelig å si noe helt bastant, men mye av svaret ligger i landets patriarkalske og mannsdominerte kultur. En undersøkelse gjort i Soweto’s Township blant skolebarn, avdekket at 25 % av guttene syntes ’’Jackrolling’’ (gjengvoldtekt) var gøy, og at over halvparten mente at når en jente sa nei, så mener hun egentlig ja. Gutter er sosialisert til å være macho, og at kvinnen er underlegen mannen.


Et annet aspekt er den voldelige arven fra Apartheids dager. For den undertrykte ikke-hvite befolkningen var vold en av de mest brukte metodene for å vise motstand mot Apartheidregimet. Fortsatt er terskelen for å utøve vold ekstremt lav, noe man ser klart gjennom å studere landets kriminalitets- og voldsstatistikk. Kombinasjonen av disse faktorene kan være en medvirkende årsak til det ekstreme omfanget av voldtekt i Sør-Afrika.


Hvordan kvinners rolle vil utvikle seg i Sør-Afrika tør jeg ikke spå, men det jeg vet er at millioner av mennesker lever i frykt for å gå alene. Kun fordi de er kvinner. Enda mer trist er det å vite at omfanget av voldtekt er så stort at 40 % av alle jentebarn som blir født i Sør-Afrika kommer til å bli å bli voldtatt minst en gang i løpet av sitt liv.

Thomas Bakken, student ved Universitetet i Stellenbosch, Sør-Afrika

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar